Banner Image

Australian Avoimet 2023: Ennakko, kaavio, voittajasuosikit ja mistä katsoa

Tästä artikkelista löydät kattavan infopaketin Australian avoimet 2023 -turnaukseen liittyen, sillä olemme pyrkineet tuttuun tapaan kokoamaan kaiken vedonlyöjien kannalta oleellisen tiedon yhdelle sivulle.

Milloin Australian avoimet 2023 pelataan?

Australian avoimet 2023 pelataan 16. – 29. tammikuuta. Karsinnat Australian avoimiin käynnistyivät jo maanantaina 9. joulukuuta, mutta turnauksen varsinainen pääkaavio käynnistyy viikkoa myöhemmin. Karsinnat päättyvät torstaina 12. tammikuuta, jonka jälkeen kaikki osallistujat vuoden 2023 Australian avoimiin ovat selvillä.

Ensimmäisen turnausviikon aikana pelataan neljä ensimmäistä kierrosta, ja toisella viikolla pelataan puolivälierät, välierät sekä finaalit. Naisten kaksinpelin finaali pelataan lauantaina 28. tammikuuta, jolloin vuorossa ovat myös juniorisarjojen kaksinpelifinaalit sekä miesten nelinpelifinaali.

Päivää aiemmin perjantaina 27. tammikuuta pelataan sekanelinpelin sekä molempien juniorisarjojen nelinpelifinaalit. Viimeisenä turnauspäivänä 29. tammikuuta pelataan ensin naisten nelinpelifinaali, ja Australian avoimet 2023 päättää miesten kaksinpelin finaali.

Australian avointen kaaviot vuonna 2023

Missä Australian avoimet järjestetään?

Australian avoimet 2023 järjestetään tuttuun tapaan Melbournen kaupungissa sijaitsevassa Melbourne Parkissa, jossa turnaus on pelattu vuodesta 1988 lähtien. Turnauksen aikana käytössä on yhteensä 33 pelikenttää, joista kolmelta löytyy suljettava katto. Näillä kolmella kentällä otteluita on siis mahdollista pelata sateesta huolimatta, eikä koko turnausta jouduta pistämään tauolle sadekuurojen vuoksi.

Australian avoimissa ongelmana voi aika ajoin olla myös järkyttävä kuumuus, johon suljettavat katot ovat olleet mainio ratkaisu. Turnauksen säännöissä ei ole määritelty tiettyä lämpötilaa, jolloin katot suljetaan, vaan päätöksen tekee aina ottelun tuomari.

Australian avointen pääkentät

NimiAvattuKapasiteettiKatto
Rod Laver Arena198814 820Suljettava
John Cain Arena200010 300Suljettava
Margaret Court Arena19887 500Suljettava
Show Court Arena20215 000Ei
Show Court 219883 000Ei
Show Court 319883 000Ei

Millä alustalla Australian avoimet pelataan?

Australian avoimet pelataan kovalla alustalla, ja turnaus on yksi kahdesta kalenterivuoden aikana pelattavasta kovan kentän Grand Slamista. Vuoden 2023 Australian avoimissa pelataan keskinopeiksi luokitelluilla alustoilla, jotka on valmistanut Greenset Worldwide. Espanjalaisyritys on vastannut Australian avointen alustoista vuodesta 2020 lähtien, ja kenttien päämateriaalina toimii kumipohjainen akryylipinnoite.

Ennen vuotta 2020 Australian avointen kentät valmisti Rebound Ace, jonka akryylikentillä pelattiin vuodesta 2008, eli Melbourne Parkin avaamisesta lähtien. Nykyisten kenttien tapaan myös Rebound Acen valmistamat alustat olivat väriltään sinisiä. Juuri sinisestä väristä on muodostunut vuosien saatossa Australian avoimille eräänlainen tavaramerkki, sillä kenttien väritys on huomattavasti kirkkaampi muihin kovan kentän turnauksiin verrattuna.

GreenSetin alustat ovat olleet käytössä seuraavissa turnauksissa:

 • Australian avoimet
 • Paris Masters
 • Swiss Indoors
 • Open Sud de France
 • ATP Finals
 • WTA Prague
 • 2016 kesäolympialaiset
 • Davis Cup & BJK Cup

Miesten Australian avoimet 2023: Ketkä ovat suosikkeja?

Viime vuonna Australian avoimet toisen kerran urallaan voittanut Rafael Nadal ei kuulu tänä vuonna turnauksen ykkössuosikkeihin, vaikka legendaarinen espanjalaispelaaja viimeksi Melbournessa sensaatiomainen olikin. Parhaimmillaan Nadal on toki edelleen aivan mielettömän luokan tennispelaaja, mutta kokeneen pelimiehen fysiikka on herättänyt viime aikoina huolta ja on aiheellista kysyä: kestääkö 36-vuotiaan espanjalaisen fysiikka enää kaksiviikkoisia turnauksia?

Tällä hetkellä Nadalin turnausvoitolle tarjotaan 14,540 kerrointa, jonka perusteella hän on Australian avointen neljänneksi todennäköisin voittaja. Hänen edellään oli vielä muutama viikko sitten myös neljäs pelaaja – niin ikään espanjalainen Carlos Alcaraz – joka kuitenkin joutui jättäytymään turnauksesta pois jalkavamman vuoksi.

Maailmanlistan ykköspelaajan poisjäännin johdosta Nadalin edelle kertoimissa jäivät Nick Kyrgios (13,890), Daniil Medvedev (6,370) sekä viime vuonna Australiasta ennen turnauksen alkamista poispotkittu Novak Djokovic (1,83).

Miesten Australian avoimet 2023: Jatkuuko Novak Djokovicin mestaruusputki?

Jokainen tämän tekstin lukija tietää varmasti syyt, miksi viimevuotinen Australian Open jäi serbipelaajan osalta väliin, joten siitä sekoilusta on tuskin enää syytä kertoa. Olennaisinta on se, että tämän vuoden turnauksessa Djokovic on mukana, eikä hän toki ole vain ”mukana”, vaan hän palaa Melbourneen voittamaan turnauksen.

Djokovic on arvostettu niin asiantuntijoiden kuin vedonlyöjien toimesta turnauksen ykkössuosikiksi, eikä syyttä. Urallaan peräti yhdeksän kertaa Australian avoimet voittanut serbi on kiistatta historian paras pelaaja kovalla alustalla, vaikka moni urheilufani hänen persoonaa vihaakin.

Djokovicin suurimmaksi haastajaksi ennakoitiin vielä ennen vuodenvaihdetta Alcarazia, joka on osoittanut olevansa käytännössä ainoa pelaaja, joka kokeneen serbipelaajan tänä päivänä pystyy kaatamaan. Espanjalaispelaajan poisjäänti tarkoitti siis sitä, että Djokovicilla on yksi murhe vähemmän, eikä potentiaalisia kompastuskiviä ole kovinkaan montaa.

Yksi tällainen voisi olla Medvedev, joka kaatoi Djokovicin vuoden 2021 US Openissa. Djokovicin onneksi Adelaidessa 7. tammikuuta pelattu kaksikon välinen ottelu antoi kuitenkin sellaisen kuvan, että miesten välillä on tällä hetkellä valtava tasoero. Djokovic teki Medvedevistä hakkelusta suoraan kahdessa erässä, eikä viime vuoden finalistista ollut serbitähdelle kummoista vastusta.

Pelillisten asioiden lisäksi Djokovicilla on Melbournessa varmasti asenne kunnossa, sillä serbitähdellä on ”hieman” näytettävää paitsi australialaisille, myös kansainvälisille tennisfaneille viime vuotisen farssin jälkeen.

Mikäli Djokovic pelaa vuoden ensimmäisessä Grand Slamissa kuten Adelaiden turnauksessa ja pää pysyy kylmänä (kuten viime vuonna Wimbledonissa), tulee serbitähti jyräämään tammikuun viimeisenä sunnuntaina uransa kymmenenteen Australian avointen mestaruuteen.

BETHARD100% talletusbonus 100€ astiLue ArvosteluPELAA>>18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti | Peluuri.fi | Bethard Group Limited on MGA:n lisensoima: MGA/B2C/312/2015

Miesten Australian avoimet 2023: Keitä ovat muut haastajat?

Djokovicin ja Nadalin välissä – ainakin kertoimien valossa – ovat Daniil Medvedev ja Nick Kyrgios. Jälkimmäisenä mainittu Kyrgios on odotetusti kotiyleisön mieluisin suosikki turnauksen voittajaksi, ja myös datan perusteella aussitähti kuuluu maailman eliittipelaajien joukkoon kovalla alustalla.

Kyrgiosin voittoprosentti kovalla alustalla oli nimittäin viime vuonna koko Tourin kolmanneksi korkein (79.3%), ja hänen edelleen kiilasi vain kaksikko Djokovic-Nadal. Australialaisen osalta huolta aiheuttaa kuitenkin surkea palautuspelaaminen, sillä vaikka Kyrgiosin syöttöpelaaminen on ajoittain aivan käsittämätöntä katseltavaa (hyvässä mielessä), ovat isokokoisen aussitähden palautusprosentit suorastaan surkeita.

Viime vuonna Kyrgios voitti palautuspisteet vain 36.3 prosenttisesti, kun sekä Djokovicilla että Medvedevillä vastaava lukema oli 39.8. Myös muissa tilastoissa, kuten ”keskimääräinen pistemäärä palautuspeleissä”, Kyrgios mahtui juuri ja juuri maailman 50 parhaan pelaajan joukkoon.

Djokovicin ykköshaastajaksi kertoimien valossa arvostettu Medvedev on pelaajana selvästi tasaisempi ja varmempi kuin Kyrgios. Yhden Grand Slam -turnausvoiton urallaan napannut Mede mahtuu maailman top-kymppiin likipitäen jokaisessa tilastossa niin syöttö- kuin palautuspelaamisessa mutta se, riittääkö hänellä siltikään Djokoa vastaan, on toinen kysymys. Parhaimmillaan Medvedev on uskomaton pelaaja, joka kykenee nostamaan jokaisen pallon takaisin vastustajan kenttäpuoliskolle, mutta Djokovicia hän ei ole onnistunut kaatamaan viiteen viime otteluun.

Potentiaalisia mustia hevosia voisivat olla viime syksynä Djokovicin kaatanut Alexander Zverev (31,900) sekä Stefanos Tsitsipas (15,00), joka on edennyt Melbournessa kahdesti putkeen välieriin asti. Saksalaisen Zverevin osalta kuluva vuosi käynnistyi toki karmaisevasti kahdella tappiolla, mutta parhaimmillaan hän on oikein mainio pelaaja kovalla alustalla. Tsitsipasin vuosi on käynnistynyt puhtaalla 4/0 voitto/tappio -rekordilla.

Nuoremman ikäpolven pelaajista maininnan arvoisia pelaajia ovat kanadalainen Felix Auger-Aliassime (19,290) ja Jannik Sinner (20,060), joista molemmista on optimipäivänä vastusta kenelle tahansa. Viime kaudella sensaatiomaisesti pelannut norjalainen Casper Ruud (25,320) on myös maailmanluokan pelaaja, mutta Australiassa hän ei ole koskaan edennyt neljännesvälieriä pidemmälle. Olisiko nyt Ruudin vuosi?

Naisten Australian avoimet 2023: Ketkä ovat suosikkeja?

Naisten puolella on miesten tapaan yksi selvä voittajasuosikki: Iga Swiatek (2,790). Puolalaispelaaja on hallinnut maailmanlistan kärkipaikkaa jo ikuisuudelta tuntuvan mittaisen ajan, joskin Australian avoimissa menestys on vielä kiertänyt 21-vuotiasta supertähteä.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Swiatek voittaa Australian avoimet uransa ensimmäistä kertaa noin 36% todennäköisyydellä, ainakin jos vedonlyöntikertoimia on uskominen. Viime kaudella Swiatek eteni Melbournessa semifinaaleihin asti, joka oli hänen uransa paras saavutus, mutta vuoden 2023 turnaus voi hyvinkin olla se kerta, kun puolalainen menee ensikertaa päätyyn asti.

Yhdenkään muun pelaajan voittokerroin naisten Australian avoimissa ei ole alle 10, sillä toiseksi todennäköisimmäksi mestariksi arvostetun Aryna Sabalenkan mestaruuskerroin on 10,090. Sabalenkan jälkeen pienintä kerrointa tarjotaan ranskalaiselle Caroline Garcialle (11,610), joka palasi viime kaudella tennismaailman huipulle vaikeiden vuosien jälkeen. Garcian lisäksi samoissa kerroinlukemissa pyörivät Jessica Pegula (13,00), Ons Jabeur (13,120) ja nuori jenkkipelaaja Coco Gauff (15,140).

Naisten Australian avoimet 2023: Swiatek matkalla kohti ensimmäistä mestaruutta?

Viime syksynä Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa kovan alustan Grand Slam -turnauksen voittanut Iga Swiatek on Australian avointen ylivoimainen mestarisuosikki. Tilastojen valossa Swiatek pelasi viime kaudella uskomattoman korkealaatuista tennistä, sillä puolalaispelaaja voitti 78 pelaamastaan ottelusta 69 (88.5%). Toiseksi kovimman voittoprosentin tilastoinut Simona Halep (78.0) jäi Swiatekista yli 10 prosenttiyksikköä, ja kolmanneksi sijoittunut Ons Jabeur peräti 15.1%.

Kovalla alustalla Swiatekin voittoprosentti oli 87.5%, joka kertoo varsin hyvin puolalaistähden dominoinnista, vaikka Australiassa titteli jäikin haaveeksi. Erityisesti palautuspelaamisessa Swiatek oli läpi kauden täysin omalla tasollaan, sillä hän oli likipitäen kaikissa relevanteissa tilastoissa ylivoimainen ykkönen.

Syöttöpelissä Swiatekilla riittää vielä parannettavaa, mutta puolalaisen peruspelin taso on niin kovalla tasolla, ettei viime vuosien kaltaiselle suorittamiselle näy loppua. Jos puolalainen pelaa Melbournessa edes lähellä parasta tasoaan, vaaditaan vastustajilta melkoista suorittamista hänen kaatamiseksi.

Naisten Australian avoimet 2023: Keitä ovat muut haastajat?

Kertoimien perusteella Swiatekin ykköshaastajaksi on siis povattu jo aiemmin mainittua Aryna Sabalenkaa. Todella vahvana lyöjänä ja maailmanlistan kärkikahinoissa vuosia mukana olleen Sabalenkan voisi olettaa menestyneen Australiassa  jo aiempina vuosina, mutta todellisuudessa hän on päässyt vain kahdesti kolmatta kierrosta pidemmälle. Molemmilla kerroilla (2021 ja 2022) Sabalenkan turnausmatka on päättynyt heti neljännesvälierissä.

Kuluvan vuoden Sabalenka aloitti kuitenkin ryminällä voittamalla Adelaiden WTA -turnauksen häviämättä erääkään, joten lähtökohdat historialliseen menestykseen ovat kohdillaan.

Vahvaa turnausta on ennustettu myös hyvänä syöttäjänä tunnetulle Caroline Garcialle, joka eteni viime syksynä pelatussa US Openissa välieriin asti. Ranskalaispelaajan kohdalla epäilyksen pilvet nousevat kuitenkin ilmaan palautuspelaamisen osalta, sillä Garcia oli viime kauden huonoin palauttaja kovalla alustalla kaikkiin muihin top50-pelaajiin verrattuna.

Yllättäjän viittaa on sovitettu myös kahden jenkkipelaajan – Jessica Pegulan ja Coco Gauffin ylle. Ensiksi mainittu Pegula on tasainen suorittaja, joka on edennyt kahdella viime osallistumiskerralla puolivälieriin asti, mutta mitään erityistä asetta häneltä ei löydy, jolla hän esimerkiksi Swiatekia pystyisi haastamaan. Vaikka Pegula pystyykin pelaamaan ottelusta toiseen korkealla tasolla ilman sen suurempia notkahduksia, ei se valitettavasti riitä niitä aivan kirkkaimpia tähtiä vastaan.

Gauffilla sen sijaan voisi aggressiivisen pelityylinsä ansiosta olla mahdollisuudet Swiatekin kiusaamiseen, mutta hänen murheenkryyninä on epätasaisuus. Nuoren jenkin taso heittelehtii valtavasti, eikä hänen historia Australian avoimissa puolla menestystarinaa tämänkään vuoden turnauksessa.

Datan perusteella yksi erittäin potentiaalinen pitkälle etenijä voisi olla Liudmila Samsonova (34,00). Viime kaudella kolmanneksi kovimman voittoprosentin kovalla alustalla kirjauttanut Samsonova nousi syksyn aikana ensimmäistä kertaa urallaan maailmanlistan 20 parhaan joukkoon, ja osoitti olevansa yksi kiertueen parhaista syöttäjistä.

Palautuspelaamisen osalta kehitettävää toki riittää, kuten 10. tammikuuta pelatussa ottelussa Amanda Anisimovaa nähtiin, mutta parhaimmillaan 24-vuotias Samsonova on todella vaikea vastustaja kenelle tahansa. Jos syöttö kulkee viime kauden loppupuoliskon tapaan (syötönvoittoprosentti 64.5, kakkossyötön voittoprosentti 54.1), voi maailmanlistan 19. sijalla tällä hetkellä majailevalle pelaajalle povata pitkää turnausta.

Australian avoimet 2023 vedonlyönti

Vedonlyönti tenniksen Australian avoimista on erittäin suosittua, ja myös Suomessa tennisvedonlyönti on tänä päivänä hyvässä nosteessa. Turnauksen alkuvaiheessa otteluita pelataan jopa useita kymmeniä per päivä, jonka ansiosta Australian avoimet tarjoavat vedonlyöjille hulppean määrän kohteita moneen muuhun lajiin verrattuna.

Ottelukohtaiset kertoimet Australian avoimiin 2023 aukeavat käytännössä heti edellisen kierroksen päättymisen jälkeen, ja panosrajat ovat myös ammattilaisille sopivia. Avauskierroksen otteluihin kertoimet aukesivat välittömästi kaavion julkistamisen jälkeen, ja lisäksi sinulla on mahdollisuus lyödä otteluiden aikana vetoa useista eri kohteista live-vedonlyönnissä.

Ennen turnausta voi lyödä vetoa koko turnauksen voittajasta sekä esimerkiksi siitä, mille kierrokselle asti pelaaja etenee. Useat vedonlyöntisivutot tarjoavat myös paljon muita mielenkiintoisia vedonlyöntikohteita, jotka tarjoavat pelattavaa moneen eri makuun.

Parhaat vedonlyöntisivustot Australian avoimiin

Useat vedonlyöntisivustot tarjoavat Australian avoimiin paitsi hyviä kertoimia, myös paljon rahanarvoisia etuja ja bonuksia. Voit napata taskuun jopa satojen eurojen arvoisia ilmaisvetoja, ja onpa joillain vedonlyöntisivustoilla tarjolla jopa tuhansia euroja ylimääräistä pelirahaa tennisvedonlyöjille. Tsekkaa alta parhaat pelipaikat Australian avoimia silmällä pitäen!

Australian avoimet Televisio & Live Stream

Ensimmäiset pääkaavion ottelut alkavat maanantaina 16. tammikuuta noin kello 02:00 Suomen aikaa. Suomessa turnauksen televisioinnista vastaa Eurosport, jonka myötä Australian avoimia voi katsoa television välityksellä Eurosportin kanavilta.

Lisäksi joitakin turnauksen otteluita, kuten finaali, näytetään Discoveryn ilmaisella kanavalla. Ottelut näkyvät myös Eurosport Playerissa, jonka kautta voi katsoa live streameja Australian avoimiin kuukausimaksua vastaan.

Televisiolähetysten lisäksi useat vedonlyöntisivustot tarjoavat live-streameja Australian avoimiin. Tällaisia toimijoita ovat muun muassa suomalaisten suosikkeihin kuuluvat Mr Green ja bet365, jotka näyttävät suorina lähetyksinä kaikki Australian avointen ottelut aina karsinnoista lähtien.

Otteluiden katsomista varten pelitilillä pitää olla vähintään yksi sentti (0,01€) saldoa tai pelitilin kautta on täytynyt lyödä veto viimeisen 24 tunnin aikana.

Ketkä suomalaiset pelaajat osallistuvat Australian avoimiin 2023?

Vuoden ensimmäistä tenniksen Grand Slam -turnausta ei pelata tänäkään vuonna ilman suomalaisväriä. Vuonna 2023 kaikki suomalaiset pelaajat Australian avoimissa ovat miehiä, kun mukana ovat Emil Ruusuvuori ja Otto Virtanen kaksinpelissä sekä Harri Heliövaara nelinpelissä. Juniorisarjoissa suomalaista edustusta ei nähdä, sillä viime vuonna tyttöjen Australian avoimiin osallistunut Laura Hietaranta ei tällä kertaa ole turnauksessa mukana.

Emil Ruusuvuori Australian avoimissa 2023

Emil Ruusuvuori osallistuu miesten Australian avoimiin jo neljättä kertaa. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2020 turnaustaival päättyi jo karsinnoissa, mutta kahtena edellisvuonna Ruusuvuori on pelannut Australian Openin pääkaaviossa. Maailmanlistan 46. sijalla majailevan Ruusuvuoren kuluva vuosi on lähtenyt takerrellen käyntiin, sillä kahdesta pelaamastaan ottelusta suomalainen on hävinnyt molemmat.

Ensimmäisen tappionsa Ruusuvuori koki heti vuodenvaihteen jälkeen 4. tammikuuta Intian Punessa, kun ranskalainen Benjamin Bonzi kaatoi suomalaisen suoraan kahdessa erässä. Ruusuvuorella olisi ollut turnauksessa puolustettavana viime vuoden finaalipaikan tuomat ATP-pisteet, jotka hän kuitenkin ikävä kyllä menetti neljännesvälierissä koetun tappion myötä.

Kauden toisen ja toistaiseksi viimeisimmän ottelunsa Ruusuvuori pelasi viikkoa myöhemmin Adelaidessa, jolloin suomalainen joutui taipumaan ruotsalaiselle Mikael Ymerille 4-6, 6-4, 3-6 lukemin. Melbournessa Ruusuvuorella on kuitenkin mahdollisuus kääntää kurssi ja edetä toisen kerran uralla kalenterivuoden ensimmäisessä Grand Slamissa toiselle kierrokselle. Australian avointen kaksinpelin kaavio julkaistiin torstaina ja Ruusuvuoren vastustajaksi avauskierroksella tuli australialainen Max Purcell.

Viime vuonna Ruusuvuori sai ensimmäisellä kierroksella vastaan kanadalaisen Felix Auger-Aliassimen, joka oli noussut juuri ennen turnausta maailmanlistan kymmenen parhaan joukkoon.

Otto Virtanen Australian avoimissa 2023

Vuonna 2022 maailmanlistan 200 parhaan pelaajan joukkoon noussut Otto Virtanen osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa Australian avointen miesten sarjaan. Viime syksynä uransa ensimmäisen Challenger-tason turnausvoiton ottanut Virtanen sai paikan karsintoihin rankingin turvin, mutta valitettavasti vielä ensimmäisellä kerralla paikkaa pääkaavioon ei tullut.

Virtanen kohtasi karsintojen avauskierroksella chileläisen Nicolas Jarry, joka on ollut parhaimmillaan maailmanlistan 37. sijalla. Suomalaispelaaja nappasi ensimmäisen erän nimiinsä 7-5 lukemin, mutta kotimaisten tennisfanien suruksi 27-vuotias chileläinen nousi takaa voittoon voittamalla seuraavat erät 6-4 ja 7-6(6) lukemin.

Junioriurallaan muun muassa junioreiden MM-turnauksena pidetyn Orange Bowlin kertaalleen kaksinpelissä voittaneen ja nelinpelimestaruuden Wimbledonissa napanneen Virtasen ura on ollut vahvassa nousukiidossa.

Viimeisen 12 kuukauden aikana Virtanen on noussut maailmanlistalla yli 200 sijaa ja kaatanut muun muassa Jan-Lennard Struffin kaltaisia pelimiehiä, joten suunta on hyvä. Mikäli kehitys jatkuu samantapaisena, ei tammikuinen Grand Slam -karsinta takuulla jää suomalaisen viimeiseksi.

Harri Heliövaara Australian avoimissa 2023

Nelinpelissä suomalaisväriä edustaa Harri Heliövaara, joka osallistuu turnaukseen brittiläisen parinsa, Lloyd Glasspoolin kanssa. Kaksikon kausi lähti loistavasti liikkeelle, kun he juhlivat turnausvoittoa Adelaidessa. Heliövaara ja Glasspool hävisivät turnauksen aikana vain yhden erän, ja likipitäen virheetön tekeminen jatkui myös Adelaide 2 -turnauksen avauskierroksella McDonald/Meloa vastaan.

Elämänsä parhaassa vireessä oleva Heliövaara nousi hiljattain nelinpelin maailmanlistalla kymmenen parhaan pelaajan joukkoon. Heliövaaran menestys nelinpelissä ei toki historiaa katsoessa yllätä, sillä hän voitti nelinpelimestaruuden Australian avointen juniorisarjassa vuonna 2007, kun hän muodosti parin yhdessä brittiläisen Graeme Dycen kanssa.

Australian avointen historia

Australian avoimilla on pitkä historia, joka ulottuu aina vuoteen 1905 asti. Tuolloin 118 vuotta sitten pelattiin nimittäin kaikkien aikojen ensimmäinen tämänhetkistä Australian Open -turnausta vastaava tennisturnaus, jonka nimi oli Australasian Championships. Turnaus kulki kyseisellä nimellä aina vuoteen 1927 asti, jolloin nimeksi vaihtui Australian Championships. Nykyisen nimensä – Australian avoimet – turnaus sai vuonna 1969.

Historian saatossa Australian avoimet on pelattu yhteensä 110 kertaa, eikä Melbourne ole ainoa pelipaikkana toiminut kaupunki. Ja mikä mielenkiintoisinta, ei turnausta ole järjestetty joka kerta edes Australiassa, sillä mestaruudesta on pelattu kaksi kertaa Uudessa-Seelannissa.

Tästä alta voit katsoa, missä kaupungeissa Australian avoimet on historian aikana pelattu:

 • Melbourne (66 kertaa)
 • Sydney (17 kertaa)
 • Adelaide (15 kertaa)
 • Brisbane (7 kertaa)
 • Perth (3 kertaa)
 • Christchurch (1906)
 • Hastings (1912)

Vielä 1900-luvun alkupuolella suurin osa turnauksen osallistujista oli australialaisia, eikä ulkomaalaisia pelaajia nähty kovinkaan suurissa määrin. Tämä selittyy toki Australian kaukaisella sijainnilla muuhun maailmaan nähden, sillä vielä 1920-luvulla esimerkiksi laivamatka Euroopasta Australiaan kesti 45 päivää.

Ajoittain myös australialaisilla tennispelaajilla oli vaikeuksia osallistua turnaukseen, sillä yhteydet olivat heikkoja, eikä 3 000 kilometrin mittaista matkaa länsirannikolta itärannikolle aivan tuosta vain kuljettu. Esimerkiksi vuonna 1906 Christchurchissa järjestettyyn turnaukseen osallistui vain 10 pelaajaa, ja heistäkin vain kaksi oli australialaisia.

Vasta 1980-luvun alkupuolella ulkomaisten osallistujien määrä lähti kasvamaan vauhdilla, kun Mats Vilanderin, Ivan Lendlin ja John McEnroen kaltaiset pelaajat alkoivat saapua turnaukseen. Ensimmäisenä mainittu Vilander on historian ainoa pelaaja, joka voitti Australian avoimet sekä nurmella että kovalla alustalla.

ETUSIVU
VIHJEET
BONUKSET
HAE

100% talletusbonus 100€ asti! VAIN 4x KIERRÄTYS!

4x kierrätys pelasit sitten kasinolla tai vedonlyönnissä!