Banner Image

Ykköspesis 2022 – Kausiennakko

Ykköspesiksen ennakko kaudelle 2022

Tasainen sarja, selvillä kärkihepoilla

Ykköspesiksen kausi 2022 tulee olemaan äärimmäisen tasainen sarja, josta on kuitenkin helppo nostaa selvät ennakkosuosikit jalustalle. Kaikki 12 joukkuetta pelaavat kahdesti vastakkain, jonka lisäksi jokainen joukkue pelaa kaksi lisäottelua ”ottelupariaan” vastaan.

Otteluparit ovat enemmän tai vähemmän paikallisvastustajia, riippuen seurojen sijainnista. Sarjan mestaruus ja nousu Superpesikseen on kahden joukkueen välinen kilpailu, mutta loppukesän Playoff-paikoista tullaan käymään suurta taistelua.

Poikkeuksellisen tasainen sarja takaa myös jännittävän kauden lopetuksen, kun jokainen joukkue haluaa välttyä putoamiskarsinnalta.

Mestaruus Savoon vaiko Pohjoiseen?

1. Oulun Lippo

Ykköspesiksen voittajasuosikki vuosimallia 2022 on Oulun Lippo. Lipon monipuolinen joukkue menetti muun muassa Aki ToikanTapani Pirin, sekä viime kauden lyöjäkuninkaan Markus Hallasuon. Oulu onnistui vähintään kiitettävästi korvaamaan menetetyt palaset ja palapeli on jälleen kasassa. 

Jo entuudestaan juoksumäärillä mättänyt Oulu naarasi itselleen Marko Pelkosen lyöjäjokerikseen, eikä jalkojakaan pohjoisesta puutu; Salmela ja Alaspää pääsevät nauttimaan Pelkosen ja Hiltusen rummutuksesta läpi kesän. Oulu tulee tänäkin vuonna olemaan ankea paikka vierailla, kun 700-päinen yleisö antaa painetta samalla kun Oulun timantinkova ulkokenttä täyttää reiät taidolla ja kokemuksella. 

Oulu on yksi joukkueista, joka saa merkittävän edun ottelupari-formaatista, sillä oululaiset pääsevät pelaamaan kaksi lisäottelua Simon Kiriä vastaan. Vaikka oululaisseuralla on rahaa takana, viime kauden tappiot täytyy kuitata tänä vuonna mestaruudella; on kasvojenpesun paikka.

2. Puijon Pesis

Aavistuksen Oulun perässä lipuu Puijon Pesis. Joukkue joka Oulun tavoin kärsi menetyksistä lyöjäosastollaan, taistelee tulevalla kaudella noususta Superpesikseen. Väisänen, LaasonenNivala ulos – ToivanenPaldaniusRiikilä sisään. Myös Puijo onnistui paikkaamaan lähtijänsä. Kaksi kautta putkeen matka tyssännyt välierissä, mutta tänä vuonna Puijo jatkaa päätyyn asti. 

PuPe on tasainen suorittaja, joka kääntää tiukat ottelut voitokseen huippuluokan ulkopelillä. Tulevana kesänä savolaisten linja on jopa Ykköspesiksen paras. Riikilän tuoma pelirohkeus ja heittokäsi vahvistaa jo entuudestaan tehokasta ulkopeliä. Myös Heikki Rantasen saapuminen lautaselle on merkittävä nosto. Lehtiniemi ja Lukkari myös maininnan arvoisia tekijöitä. 

Kuopiosta löytyy juuri sopivasti jalkoja, PuPe on ylikompensoinut tämän todella monipuolisella ja vahvalla lyöjäostastolla. Viime kaudella yli 53 prosenttisesti kotiuttanut joukkue tulee jatkamaan tasaisen varmaan tekemistä ja etenee loppuotteluun.

Kuusi ehdokasta, vain kaksi mahtuu jatkoon

Sarjan sijat 3.–8. on äärimmäisen vaikea sijoittaa oikein. Tulevan kesän pelit takaavat tasaisen keskikastin, eikä mikään ole varmaa. Keskikastin joukkueita yhdistää loistavat kotiyleisöt ja kotikenttien mielenkiintoiset twistit.

3. Haminan Palloilijat

Viime kaudella Superpesiksestä tippuneet Haminan Palloilijat palaavat takaisin Ykköspesikseen. Yksi kausi ylhäällä riitti haminalaisille, kunnes tuli käsky takaisin ykköseen. 

Joukkue on paperilla todella laadukas ja tarvittavat muutokset on tehty. Joukkueessa on paljon nuoria ja kokemattomia pelaajia, mutta joukkueen vahva runko yhdessä PJ Petri Tuuvan kanssa on loistava kasvualusta nuorille ja nälkäisille pelaajille. Leskinen edellinen kausi jäi tyngäksi, hänen pelatessaan vaivaiset seitsemän ottelua. Tällä kaudella kokeneelle Leskiselle on tarjolla johtajan viitta, joka pitää lunastaa yhdessä Heikkilän kanssa. 

Nopea tippuminen divariin voisi tuottaa helposti motivaatio-ongelmia joukkueelle, mutta Haminan kokoonpano on rakennettu pelaajista, joilla on paljon todistettavaa. Kesällä vallikentällä kotiedusta nauttiva Hamina sijoittuu runkosarjan kolmanneksi.

4. Alajärven Ankkurit

Kesän lopussa Etelä-Pohjanmaalla pelataan Ykköspesiksen pudotuspelejä, kun materiaaliltaan vahvistunut Alajärven Ankkurit nappaavat viimeisen pudotuspelipaikan. Peltomäki, Viitasalo ja Rantakangas jättivät joukkueeseen merkittävän loven lähtiessään, myös viime kauden valmennusjohdon tehtävät pienenevät, kun Juha-Matti Jaatinen ja Jaakko Kultalahti ottavat ohjakset käsiinsä.

Ankkurit vahvistivat ulkopeliään hankkimalla lautasen viereen Antti Toivolan. Toivolan monipuolisuus ja pelirohkeus tulee tekemään Ankkureiden vahvasta etukentästä entistä kovemman palan. Ankkureiden monipuolinen lyöjäosasto pääsee kuljettamaan pesäväleillä nopeita jalkoja, kun Yli-Sissala, Penninkangas ja Koivusalmi kirmaavat Kitron auringossa. 

Alajärven onneksi he pelaavat neljästi paikallisvastustajan APV:n kanssa. Kotiyleisöstä ja -edusta nauttiva Alajärvi sijoittuu runkosarjan neljänneksi ja jatkaa tosipeleihin.

BET365Ilmaisveto VAIN 5€ minimitalletuksella ja maailman paras live-vedonlyöntiLue ArvosteluPELAA>>18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti | Peluuri.fi | Hillside (Sports) ENC on MGA:n lisensoima: MGA/B2C/531/2018

5. Jyväskylän Lohi

Aina lyijyinen Jyväskylän Lohi vasta viides? Kyllä. Viime kaudella sensaatiomaisen kauden pelannut Lohi menetti huippulukkarinsa, eikä urheilu muutenkaan ole yksinkertaista. Lohi on palloillut jo vuosia Ykköspesiksen ja Suomarin välillä. Viime kausi oli Koskenharjun herroille kaikin puolin suotuisa: ei suurempia loukkaantumisia, pelaajat pelasivat huipputasolla ja kaikki meni kuten pitikin. 

Viimevuotisen hurmoksen uusiminen ei ole helppoa, vaikka takana seisoisikin tonnikalojen tasoinen faniryhmä. Lohi on kärkijoukkueista se, joka kärsii eniten ottelupari-formaatista. Lohi joutuu kohtaamaan neljästi Puijon Pesiksen ja jokainen saavutettu piste heitä vastaan on iso voitto, niin momentumin kuin pistesaaliin kannalta. Samu Saarisen lisääminen joukkueen vahvuuteen tulee varmasti helpottamaan hurmoksen rakentamista entisestään.

Jyväskylän Lohi nauttii kaikkein suurinta kotietua aina aurinkoisella Koskenharjulla. Tuttu kenttä ja kovaääninen rumpuryhmä pitää huolen siitä, ettei Keski-Suomessa ole mukava vierailla pesäpallon merkeissä. Lohella on kaikesta huolimatta rehelliset mahdollisuudet neljän parhaan porukkaan, mutta mikäli viimevuotista pesäpallojuhlaa ei uusita, Lohi sijoittuu viidenneksi.

6. KPL II

Sarjan keskikastiin sijoitetaan KPL II eli Kouvolan Pallonlyöjien farmijoukkue. KPL:n sijoitus voi olla mitä vain huipulta pohjalle. Vain aika näyttää, kuinka Kouvolassa jaetaan pelipaikat ykkös- ja kakkosjoukkueiden väliltä. Oletuksena on, että farmissa on jatkuvasti superpesiskokemusta nuoren rungon ympärillä. 

Suurimmat yksittäiset kysymysmerkit syntyvät, kun mietitään, pelaako Superpesiksen historian nuorin pelaaja Elias Pitkänen Ykkösessä vai ei? Pääasiallisesti nuori lupaus pelannee Superissa, mutta kestääkö nuoren kunto pelata kahta sarjaa? KPL:n kokoonpanoa on hyvin hankala lähteä analysoimaan, sillä Superin jengissä mukana olevista on hankala nimetä heitä, jotka pelaavat myös divarissa.

Puolestaan Kouvolan nuoret miehet, ovat antaneet näyttönsä pääasiassa Suomarissa ja juniorisarjoissa. Joukkueprofiililta Kouvola muistuttaa paljon Haminan joukkuetta, suuremmilla kysymysmerkeillä.

7. APV

Tylsä, Tylsempi, APV? Sarjan keskikastin tylsän varma APV löytyy rankingista sijalta 7. Ulkopelivoittoista APV:ta olisi vielä kaksi vuotta sitten ollut helppo luonnehtia tunteettomaksi joukkueeksi. Kokoonpanon ja kotipyhätön Montun muutosten ansiosta asiaan on tullut muutos – nyt Alavudellakin voi lyödä juoksuja. 

Etelä-Pohjanmaalainen tunnejoukkue koki kovia menetyksiä, kun mm. Riikilä, Mahlamäki ja Toivola jättivät seuran. Tilalle naarattiin kovia lyöjiä, kun Hakomäki ja Anttila saapuivat Alavudelle. Myös pelinjohdossa nähdään muutoksia, kun OP Sinkkonen korvaa Juurakon pelinjohtajana. Lyöntivoimaa, kokemusta ja tunnetta on siis saapunut Alavudelle, mutta riittääkö jalat? Jos sisäpeli ja tilanteiden rakennus sakkaa, on täysin mahdollista nähdä APV paljon heikommalla sijoituksella. 

Alavus voi päästä hyötymään Vimpelin farmisopimuksesta, mikäli pelaajat ovat liikkuakseen seurojen välillä kesän mittaan. Tiivis ulkopeli ja vahva kotietu ovat Alavuden vahvuuksia, mutta perinteisenä hurmosjoukkueena hyvän ja huonon pelin ero on usein liian suuri.

Alavus ei myöskään pääse iloitsemaan paikallispeleistä, kun vastassa on Alajärvi. Peliveikot sijoittuvat sarjassa seitsemänneksi.

8. Loimaan Palloilijat

Viime kaudella pisteen erolla pudotuspeleistä ulos jäänyt Loimaa on sarjan kahdeksanneksi vakuuttavin joukkue. Joukkue menetti reippaasti juoksuvoimaa, kun Tomi Lehtonen siirtyi porukasta pois; tietänee Märsylälle isompaa roolia. Sisään tulleet Samu Kyhyräinen ja paluumuuttaja Toni Pomell tuovat paljon monipuolista osaamista joukkueeseen. 

Joukkue on kotiutuspuolella todella paljon sen varassa, pystyykö Tommi Angervisto jatkamaan huipputuloksiaan. Angervisto saa tukea myös Maliselta, mutta riittääkö se? Viime kaudella heikosti suorittanut Malinen omaa kovan potentiaalin kesän peleille. Ulkopeli on Loimaan Palloilijoilla vakuuttavaa ja niin sen täytyy olla myös jatkossa, mikäli haaveet ovat keskikastin yläpuolella. Saako Loimaa raavittua kotikatsomosta tarvittavan edun välttääkseen putoamiskarsinnat?

Loimaan porukassa on paljon potentiaalia isoihin suorituksiin, mutta liian paljon jossiteltavaa. Realistisin sijoitus perinteikkäälle pesäpalloseuralle on kahdeksas.

MR GREEN100€ ilmaisveto ilman kierrätysvaatimusta (EI SUOMALAISILLE)Lue ArvosteluPELAA>>18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti | Peluuri.fi | Mr Green on MGA:n lisensoima: MGA/CRP/121/2006

Kerro, kerro kuvastin, ken on sarjan kauhein

Putoamiskarsintoihin joutuu neljä joukkuetta. Edellä mainituista joukkueista monella on uhka pelata karsinnoissa, mutta seuraavat neljä seuraa löytyvät sieltä todennäköisimmin.

9. Kannuksen Ura

Yhdeksänneksi sijoitetaan viime kauden yllätysjoukkue Kannuksen Ura. Vaihtelevan alkukauden pelannut Ura on joukkue, josta löytyy lyöntivoimaa, mutta jääkö hyökkäysarsenaali siihen? Hyvin vaihtelevan harjoituskauden pelannut Ura taistelee putoamiskarsintaa vastaan.

Ura menetti ulkopelin varmuutta, lyönti- ja vaihtotaitoa, sekä jalkoja Tikkakosken ja Savikosken lähtiessä seurasta. Joukkueessa on useita mielenkiintoisia yksilöitä, jotka hyvänä kesänä voivat tehdä isojakin muutoksia joukkueen lopulliseen sijoitukseen. Surullinen totuus on kuitenkin se, että Tuomo Raution täytyy olla sarjan parhaita kotiuttajia ja jatkaa hirmutehojaan, jos Kannuksella halutaan pelata Playoff-pesistä. 

Yksinkertaisella matematiikalla ulkopeliongelmat, keskinkertainen lukkari ja heikentynyt vaihtajaosasto asettavat liikaa vastuuta yhden miehen harteille. Kannuksen Ura löydetään kesän lopussa sijalta yhdeksän.

10. Simon Kiri

Aina tasaisen tylsä Simon Kiri naaraa kotiedun putoamiskarsintoihin Uran tavoin, mutta siihen ne saavutukset sitten jäävätkin. Viime kauden kolmostilannetehtailu ei jatku tulevalle kaudelle, kun Ojala jätti seuran. 

Simosta on hankala nostaa yksilöitä jalustalle. Joukkueen rosteri on heikko, eikä sankarin viitalle ole ottajaa.  Toikka, Hepokangas, sekä Pulkkinen pyrkivät varmasti ottamaan vastuuta ja vastaamaan siihen suorituksilla, mutta heikon kokonaisuuden ympärille ei heidän panoksensa riitä. Räväkkäänkin peliin pystyvä Simon Kiri joutuu todella taistelemaan paikastaan Ykköspesiksessä. Viime hetkillä napattu Kleemola tuo joukkueeseen yleistä pelitaitoa paljon, mutta rungossa on liikaa reikiä.

Riittäkö kokemuksen syvä rintaääni Kirin pelinjohtajalla ja pesäpallon MM-mitalisti Janne Anttilalla pitämään joukkue Ykkösessä? Se nähdään loppukesästä, mutta tästä kaudesta ei jää jälkipolville kerrottavaa Simon jäädessä kymmenenneksi.

11. Ikaalisten Tarmo

Ikaalisten Tarmo jää viime kauden tavoin sarjan pohjalle. Viime kaudella ensiesityksen Ykkösessä tehnyt Tarmo pelasi oletetusti; tasaisen heikosti. Joukkueen ainoa väripilkku Samu Saarinen on nyt historiaa, hänen vaihdettuaan seuraa. 

Saarisen tilalle Ikaalinen nappasi loistavan hankinnan Teemu Lepistön. Lepistön vastuu on suuri, kun otetaan huomioon Ikaalisen heikko tilanteen rakentaminen. Lepistön ohella myös Jukka Lankinen voi piristää peliä. Ulkopeli on joukkueella kohtalaisella tasolla ja hyväkätinen lukkari ja etukenttä mahdollistaa tasaiset väännöt sarjan heikompia joukkueita vastaan.

Putoamispelikarsinnan välttäminen on Ikaaliselle liian iso pala purtavaksi, ja joukkue saatetaan ensi vuonna nähdä taas Suomi-sarjassa.

12. Haapajärven Pesä-Kiilat

Viimeisenä ja ehdottomasti vähäisimpänä Haapajärven Pesä-Kiilat. Viime kauden nousijajoukkue ei tule näkemään toista kautta Ykköspesiksessä. Hyvälläkin pelillä Haapajärven maksimitulos on kotietu pudotuskarsintaan. 

Tasapaksu joukkue, jolla ei ole edes yhtä mahdollista sankaria, joka ottaisi Pesä-Kiilat reppuselkään. Joona Kinnunen on joukkueen listalla kaksoisedustuksella Koskenkorvalta ja on ainoa kiinnostava pelaaja. Rosteri sisältää useita lupaavia junioreita, mutta Ykköspesis on vielä liian kovatasoinen sarja heille. Farmisopimus Sotkamon Jymyn kanssa voi tuoda joukkueelle apuja, mutta sekään ei tule riittämään.

Onnittelut sarjapaikasta Haapajärvelle, mutta pesäpallon juhlavuosi jää tältä erää viimeiseksi kesäksi Pohjois-Pohjanmaalaiselle seuralle divarissa; Haapajärvi jumbosijalle.

Yhteenveto

Ennakko on paketissa. Kausi tulee olemaan äärimmäisen tasainen ja keskikastin joukkueita on miltein mahdotonta arvostella oikeaan järjestykseen. Vedonlyönnin kannalta useat joukkueet tulevat saamaan liian isoja kertoimia, kun sarja on tasainen ja hurmokset syntyvät kesän helteillä.

Tämän kausiennakon kirjoittajan löydät Telegramin puolelta käyttäjänimellä @Koutsi, jonka laadukkaista pesäpallovihjeistä päästään suurella todennäköisyydellä nauttimaan läpi kesän myös Bonusvetojen Telegram-ryhmässä.

BETHARD100% talletusbonus 100€ astiLue ArvosteluPELAA>>18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti | Peluuri.fi | Bethard Group Limited on MGA:n lisensoima: MGA/B2C/312/2015
WILLIAM HILL100€ ilmaisveto (EI SUOMALAISILLE)Lue ArvosteluPELAA>>18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti | Peluuri.fi | Evoke Gaming Ltd on MGA:n lisensoima: MGA/CRP/121/2006-01
ETUSIVU
VIHJEET
BONUKSET
HAE

100% talletusbonus 100€ asti! VAIN 4x KIERRÄTYS!

4x kierrätys pelasit sitten kasinolla tai vedonlyönnissä!