Banner Image

Ykköspesis 2023 – Kausiennakko

Kausiennakko Ykköspesikseen kaudelle 2023

Ykköspesiksen kausi 2023 alkaa tämän viikon keskiviikkona 10.5, kun Jyväskylän Kiri kohtaa Kouvola 2:n. Ykköspesiksessä joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka lisäksi jokainen joukkue pelaa kaksi lisäottelua omaa “ottelupariaan” vastaan.

Sarjan neljä parasta pääsee pudotuspeleihin. Neljä huonointa menee putoamiskarsintoihin, joissa 9. kohtaa 12. sijoittuneen ja 10. kohtaa 11. sijoittuneen; häviäjät tippuvat Suomensarjaan.

Tulevan kauden ennakointi on kaksijakoinen; kärkijoukkueet ovat selvästi häntäpäätä edellä, mutta jokainen joukkue voi nostaa tai laskea sijoitustaan parilla pykälällä.

Seuraavaksi Pitkävetovihjeet -sivusto suuntaa katseen tulevaan kauteen ja joukkueisiin yksi kerrallaan.

Voimalukutasot

  • A-taso: Potentiaaliset mestarit
  • B-taso: Pudotuspeleistä selkeästi kamppailevat
  • C-taso: Keskikastin joukkueet
  • D-taso: Taistelevat putoamista vastaan

Mestaruudelle monta ottajaa

1. Haminan Palloilijat A+

Viime kauden hopeamitalisti Haminan Palloilijat löytävät itsensä tänä vuonna sijalta yksi. Hamina onnistui pitämään kiinni lähes jokaisesta tähtipelaajastaan, mutta menetti yhden sarjan parhaista etenejöistä Nino Muuruvirran, sekä eläkkeelle jääneen Toni Laakson.

Hamina naarasi itselleen rautaista taitoa viuhkan varteen, kun IPV:n eniten pelinjohtaja Jukka Mäkinen johtaa orkesteria Haminalla tämän kesän yhdessä Eerik Häkämiehen kanssa.

Jere Heikkisen siirtymistä lainasopimuksella Haminaan voidaan pitää isona plussana. Viime kaudella Sotkamossa superdebyyttinsä tehnyt kotiutusvahva nuorukainen on hyvä lisä Haminan jo laajaan lyöjäarsenaaliin.

Viime kesänä runkosarjan toiseksi eniten lyötyjä juoksuja lyönyt joukkue on tällä kaudella vuoden kokeneempi, vaikka keski-ikä on yhä 23. Selkeästä kotiedusta ja vahvoista tähtipelaajista nauttiva Hamina pääsee pelaamaan kauden aikana neljästi KPL 2:sta vastaan, mikä on Haminalle selkeä etu.

Pelaajat joita seurata: Elias Lahti, Jere Heikkinen, Juha Leskinen

2. Simon Kiri A-

Sarjan toiselta sijalta itsensä löytää todellista nousua tekevä Simon Kiri. Viime kaudella keskikastiin kuulunut Simon Kiri löytyy itsensä jopa yllättäen sijalta 3. Simo on sanakirjaesimerkki siitä, mitä tarkoittaa kun uskotaan prosessiin.

Janne Anttilan johdolla Simon Kiri on ottanut pohjoisen johtajan paikan, kun joukkue on mennyt tasaisesti eteenpäin. Simosta löytyy paljon hankintapelaajia, mutta en leimaisi porukkaa muukalaislegioonaksi, sillä joukkueen koheesio on loistava.

Pienen paikkakunnan joukkueena Simo nauttii suuresta kotiedusta, mutta vastaavasti vieraspeleihin matkustaessa kilometrejä kertyy reilusti. SiKin porukka on poikkeuksellisen tasainen, kotiutus- ja etenemisvastuu jakautuu hyvin tasaisesti, mutta esille nostamisen arvoisia pelaajiakin löytyy.

Oletettavasti kärkeä johtaa hyvin numerolla 1 Julius Veittikoski ja kotiutuspuolella suurimpaan vastuuseen yltävät Juuso Nousiainen, Tapio Salo ja uutena hankintana Markus Lehtiniemi. Simon ongelmaksi ei tule koitumaan peli-into, ulkopeli, eikä lyöntivoima, sen sijaan kysymys kuuluu, riittääkö jalat?

Pelaajat joita seurata: Juuso Nousiainen, Aki Toikka ja Harri Kolehmainen

3. Kankaanpään Maila A-

Sijalta kolme löytyy viime kaudella Superpesiksestä tippunut Kankaanpään Maila. KaMa lähtee tulevaan Ykköspesiskauteen todella nuorella kokoonpanolla, jonka keski-ikä hipoo 22-vuoden pintaa. Surkean Superikauden pelannut joukkue hakee vauhtia uudelleenrakennukseen nyt Ykköspesiksestä.

KaMalla on nuori ja monipuolinen kokoonpano, jossa näytönhalu ja sopiva Super-kokemus näkyy eduksi. Sami Mikkolanaho ja Juuso Vuorenmäki olivat viime kaudella seurasta lähteneen Miikka Riikosen ohella todella tärkeät kotiuttajapelaajat ja heidän pysyminen joukkueessa on kultaakin arvokkaampaa mitä tulee KaMan sisäpelitehokkuuteen.

Koskenkorvalta kaksoisedustuksella saapunut Aapeli Suvisalmi on Kankaanpäähän loistavasti sopiva sveitsiläinen linkkuveitsi. Koskenkorvalla Suvisalmi on pelannut todella montaa roolia ja onkin todella oiva lisä jo valmiiksi nuoreen kokoonpanoon.

Harjoituskauteen KaMalle on mahtunut niin hyviä kuin huonoja hetkiä. APV:tä vastaan KaMa oli odotetun vahva, sekä Ankkureita vastaan joukkue tarjosi myös todella hyvän kamppailun.

Pelaajat joita seurata: Joonas Peltomäki, Sami Mikkolanaho, Eeli Uusitalo

4. Puijon pesis A-

Viime kaudella yllättäen finaalien ulkopuolelle jäänyt Puijon Pesis on listalla neljäs. Joukkueena Puijo on hyvin tasapainoinen ja hyvin johdettu porukka. PuPe on Haminalle lähes yhtä kova haastaja kuin kaksi edellistä joukkuetta.

Niin ulko- kuin sisäpeli koki kolauksen, kun PuPe menetti Joonas Riikilän, mutta hyvin tasapainoisessa joukkueessa ei menetys ollut kautta kaatava. Sen sijaan joukkueeseen sisään saapui mm. ja Ville Pietinen, joka tuo mukanaan niin sisä- mutta erityisesti ulkopeliin lisää taitoa.

Hyvin omanlaisesta syöttötyylistään tuttu Seeti Surakka on myös vuoden vanhempi ja kokeneempi ja tulee kuulumaan tulevalla kaudella sarjan parhaimpiin lukkareihin. Lukkareista kun on puhe, ei voi jättää mainitsematta Mikko Lukkaria, joka jo viime kaudella toi pöytään hirmuiset tehotilastot jokeripaidassa. Koko Puijon jokeriosasto on todella vakuuttava ja tärkeä osa tasaisen paksua joukkuetta.

PuPe hyötyy myös omasta otteluparistaan, sillä vaikka Kannuksen Ura onkin nostanut osakkeitaan tulevalle kaudelle, niin Puijon Tornin alta on vaikea hakea pisteitä.

Pelaajat joita seurata: Misa Märsylä, Mikko Lukkari ja Seeti Surakka

Tiukka taistelu pudotuspeleistä

5. Oulun Lippo B+

Vuodesta toiseen isolla budjetilla operoiva pesäpalloseura vai Suomen suurin Pudottaja? Huolimatta kattavista resursseista ja loistavista kokoonpanoista on Oulun Lipolle ollut ylitsepääsemättömän vaikeaa nousta takaisin Superpesikseen. Tälle Kaudelle kokoonpanomuutoksia on taas niin paljon, että niistä voisi tehdä oman artikkelin.

Viime kaudella Oulu oli omassa Rankingissani kärjessä ja joukkue voittikin runkosarjan, mutta pudotuspelit katkesivat välieriin. Tänä vuonna joukkue on pudonnut kuitenkin sijalle viisi. Potentiaali on Oululla taas vaikka mihin asti, mutta näin ankaralla kädellä tehdyn kokoonpanon uudistuksen jälkeen on vaikea taistella mestaruudesta.

Pelinjohtaja Riku Tolosen ympärille on myös kasattu todella nimekäs valmennusporukka, muun muassa Immu Rautiainen. Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka herrat saavat pelin luistamaan uudessa seurassa.

Tasaisen ulkopelin lisäksi joukkueesta löytyy lyöntitaitoa: Teemu Lepistö, Topi Korhonen, Jussi Partanen, Veeti Kokko. Löytyy jalkoja: Jan Hankala, Paavo Kaasila, Kasperi Salmela. Kysymys kuuluukin löytyykö keinot hioa tämä kaikki kasaan,vai palaako paketti pohjaan edellisten kausien tavoin.

Pelaajat joita seurata: Topi Korhonen, Kasperi Salmela, Jan Hankala

6. Kannuksen Ura B

Sijalle kuusi yltää Kannuksen Ura, joka on pelannut vakuuttavan harjoituskauden, ollut todella pirteä ja positiivinen pelaajamarkkinoilla ja väläyttelee vuodesta toiseen korkeaa tasoa.

Kannuksen suurimpia ongelmia on ailahtelevuus; hyvänä päivänä kaatuu A-korin joukkueet, mutta välillä on tahmaista heikompia vastaan. Tiivis yhteistyö Kempeleen Kirin kanssa tulee vaikuttamaan Kannuksen kauteen positiivisesti, mutta mikäli lainapelaajat eivät ole käytettävissä, on tilanteen paikkaaminen vaikeaa. Kannusta edustaa tällä kaudella kaksoisedustuksella Vertti Kontinaho, Rami Ruokojärvi, sekä Aappo Savikoski. Tällä kolmikolla on äärimmäisen iso korrelaatio Kannuksen menestyksen kanssa.

Todella loistavan täsmähankinnan Kannus teki napatessaan Antti Toivolan Ankkureiden riveistä. Toivola tuo mukanaan kotiutuslyöntiuhan lisäksi rutkasti kokemusta, mutta on myös yksi sarjan parhaista syöttäjistä. Tolppa nousee, mutta kärpäsiä ei pesäväleiltä montaa tule.

Kannus on todellinen haastaja mitä tulee pudotuspelipaikkoihin, mutta joukkueen epätasainen suoritustaso voi koitua ongelmaksi syksyn lähestyessä; hyvän ja huonon päivän ero on merkittävä. Kannuksella tuskin myöskään ilon kyyneleitä aiheutuu otteluparista Puijon Pesistä vastaan.

Pelaajat joita seurata: Aappo Savikoski, Rami Ruokojärvi, Antti Toivola

Pudotuspelit vain haave, mutta suora sarjapaikka hyvillä otteilla

7. Jyväskylän Kiri C+

The invincibles? Viime kesänä Suomensarjan 20 ottelulla ja 20 voitolla tykittänyt Jyväskylän Kiri on yksi sarjan kuumimmista, mutta myös parhaiten valmennetuista porukoista. Jukka Karttunen ja Antti-Jussi Hirvonen saavat hyvin mielenkiintoisen porukan valmennettavaksi. Kokeneita pelaajia löytyy, mutta myös nuoria ja lupaavia pelaajia aletaan ajamaan sisään.

Juuri tuo kaksijakoisuus voi olla ongelma, sillä Kirillä ei välttämättä ole tarjota tasapaksua ja -varmaa runkoa, mutta varteenotettavia yksilöitä senkin edestä. Miikka Matikka ja Kimmo Carlson ovat kuitenkin loistavia konkariosaston edustajia ykköspesistasolla, joiden ympärille rakentaa.

Paikallisvastustajaltaan Lohelta paluumuuttajaksi kaapattu Aleksi “Vekseli” Karttunen on yksi loistava lisäys mukaan porukkaan. Vekselin lisäksi hyviä lisäyksiä porukkaan olivat Ville Vierimaa, sekä monitoimityökalu Jere Paananen.

Kirin ongelmaksi – kahtiajakoisuuden lisäksi – voi koitua heikkojalkaisuus. Kiri pääsee tai joutuu pelaamaan neljästi paikallisvastustajaa Lohta vastaan. Nämä pelit eivät tule olemaan helppoa, vaikka fanit niitä varmasti odottavat. Loheen verrattuna Kirin peruspeli on heikommalla tasolla, mutta rankingissa sija yhden korkeammalla puhtaasti korkeamman räjähdyspotentiaalin ansiosta. Seurojen sijoitukset tulee kulminoitumaan Jyväskylän derbyihin.

Pelaajat joita seurata: Miikka Matikka,  Jere Paananen ja Taneli Lassila

8. Jyväskylän Lohi C+

Jo pari vuotta Jyväskylän miespesäpalloa johtanut Lohi saa Kirittäjäkseen toisen paikallisseuran, eikä Koskenharjulta puutu tänä kesänäkään tunnetta. Lohella on yksi sarjan juoksuvoimaisimmista joukkueista, sekä suurin kotietu, mutta muutamat loukkaantumiset ja epätasaisuus on synkkä pilvi aina aurinkoisen Koskenharjun yllä.

Joukkueen tähtipelaajan ja sarjan kärkilukkareihin lukeutuvan Matias Hangasmaan pelikunto on kysymysmerkki ja se on iso miinus etenkin Lohen sisäpelille. Myös Samu Saarisen akillesvamma tuli ikävään paikkaan, kun Lohella ei todellakaan kotiutusvoimaa ole liikaa, vastuuta siirtyy vielä enemmän numerolla oleville.

Tälle Kaudelle Lohi kuitenkin nappasi Joonas Riikilä, joka tuo ulkopeliin tukea, mutta tarjoaa hyvän valikoiman kotiutus- ja vaihtolyöntejä. Riikilän harjoituskausi ei ole ollut paras mahdollinen, mutta mies on todistanut taitonsa ja useasti Superissa, sekä Ykkösessä. APV:tä vastaan Lohi onnistui jo saamaan peliä kuntoon, mutta mikäli putoamiskarsintojen välttäminen on tavoite, niin Alavus ei ole mittari.

Kirin tavoin, Lohella ei ole helppo otteluparivastustaja, mutta etenkin kotipeleissään kannattajaporukka Tonninkalat pääsevät elementtiinsä ja sarjan suurin kotietu pysyy Lohella.

Pelaajat joita seurata: Joonas Riikilä, Valtteri Wäistö, Sebastian Lahti

9. KPL 2 C-

Kouvola 2 on jälleen sarjan vaikeammin arvioitava joukkue, ja siksi joukkueesta ei ole paljoa sanottavaa. KPL 2 on hyvistä junnuistaan huolimatta todella riippuvainen ykkösjoukkueen almuista ja se tekee joukkueen horisontin määrittelemisestä vaikeaa. Mikäli kiertoa on saman verran kuin viime vuonna, KPL 2 olisi korkeammalla sijoituksissani, mutta yleinen käsitys on se, ettei Kouvolan joukkueet olisi aikeissa pelata niin leveillä rostereilla kuin viime vuonna.

Kouvolan Ykköspesisjoukkueen ongelmana on selkeästi ollut epätasaisuus, joka jakautuu myös jaksoittain. Hyvin pelattu ensimmäinen ei ole mikään tae 2-0 voitosta, mutta myöskin välillä peräkkäisissä otteluissa nähdään aivan eri tason kopla. Tätä varmasti selittää kokoonpanon merkittävä vaihtuvuus ja pelaajien kokemattomuus, mutta ei se myöskään poista sitä faktaa, että se on menestykselle vaarallista.

Voidaan olettaa, että mm. Miki Likander, Leo Gardemeister, Jani Hoteila ja Toni Tossavainen nähtäisiin useasti ykköspesiksessä, mutta mistään ei ole mitään takeita.

Jokainen peli jonka Elias Pitkänen pelaa joukkueessa, on todella iso etu ykköskoplalle.

Pelaajat joita seurata: He jotka sattuvat pelata

10. APV D+

Ykköspesiksen pohjaporukoihin juuttunut APV löytyy sijalta 10. Joukkuetta vaivaa vuodesta toiseen vähäjuoksuisuus, sekä heikkojalkaisuus. APV:n vahvuuksia puolestaan on hyvä lyöntivoima ja useat pelaajat jotka siihen pystyvät. Tämän lisäksi APV nauttii merkittävää kotietua, niin yleisön kuin ahtaan kotikentänkin ansiosta.

APV:n tulevasta kaudesta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että joukkueella on viuhkassa jo neljäs pelinjohtaja APV:n lyhyen Ykköspesistaipaleen aikana. Nykyinen pelinjohtaja on lukkarina meritoitunut Henri Itävalo, joka saa mielenkiintoisen porukan luotsattavaksi.

APV:n siirtoikkuna oli vaisu, mutta joukkueeseen naarattu Jaakko Erkkilä avaa sisäpeliä paljon, sekä tuo rauhallisuutta ulkokentälle. Sen sijaan Lauri Juurakko ja Eetu Haapala ovat nuorina pelaajina vuoden kokeneempia viime vuodesta. Etenkin Juurakon kesä on mielenkiintoinen, kun tämä kotiuttajajokeri tullaan näkemään ensimmäistä kertaa isommassa roolissa.

Hyvä lyöntivoima ei kuitenkaan ole tarpeeksi, sillä jalkoja ei vain ole. APV:n henkireikä on pelata vähäjuoksuisia pelejä kotikentällä Montulla ja pyrkiä saamaan 2-1/3-2 -tyylisiä jaksovoittoja. Otteluparina APV:llä on SMJ, joka on suorastaan lottovoitto. Vaikka paikallispelit ovat usein tasaisia, niin tässä on APV:n sauma niistää lisäpinnoja suhteessa muihin heikkoihin joukkueisiin, joiden otteluparit ovat vaikeampia.

Pelaajat joita seurata: Lauri Juurakko, Eetu Haapala, Jaakko Erkkilä

Kaksi joukkuetta jotka voivat yltää vain kotietuun pudotuskarsinnoissa

11. Seinäjoen Mailajussit D

Seinäjoen Mailajussit on toinen tälle kaudelle sarjaan nousseista joukkueista. Erona Kiriin on SMJ todella riippuvainen siitä, mitä pelaajia JymyJusseilta tulee Superpesiksestä käytettäväksi. SMJ pelasi vaikuttavan kauden Suomensarjassa, mutta Ykköseen ei taso riitä. Joukkueen runkopelaajista moni on todella nuori ja joko kokemattomia ykkösessä tai heikoilla näytöillä esiintyneitä.

Seinäjoella tapahtui oikeastaan vain yksi merkittävä pelaajahankinta, kun SMJ ryösti oman kasvattinsa Tero Tyynelän takaisin JymyJusseilta. Tyynelän vastuu on merkittävä, sillä hänet on myös nimetty pelaajavalmentajan rooliin, jo valmiiksi vaikeassa projektissa. Entinen JyJu kapteeni on kuitenkin todella kovan tason pelaaja tähän sarjaan.

Niko Honkaniemi, Rasmus Teppo ja Veeti Takala suoriutuivat todella kiitettävästi Suomensarjassa, mutta sen sijaan hyviä näyttöjä Ykkösessä ei ole. SMJ:n kompastuskiveksi koituu nuori runko ja sankareiden puute. Avainsanoja 8-10. sijoja metsästäessä ovat Tyynelän vahvuus ja paikallispelit APV:ta vastaan, niistä on saatava pisteitä.

Pelaajat joita seurata: Veeti Takala, Rasmus Teppo ja Tero Tyynelä

12. Loimaa D-

Hajuton ja mauton Loimaa on sarjan hännän pitäjä. Loimaa ei ole selkeästi muita pohjaporukoita heikompi, mutta kokoonpanon ratkaisupelaajien lista on lyhyt: Tommi Angervisto. Myös Mikko Paunan saapuminen on merkittävä apu loimaalaisille.

Aleksi Lahti tarjoilee kärjelle kepeitä jalkoja, sekä Nooa Hoikka aloitti jo viime kaudella kotiutustehtävissä hyvin. Joukkue on kuitenkin hyvin paljon edellä mainittujen pelaajien varassa. Loimaalaisten kesää ei ainakaan helpota se, että otteluparina toimii Kankaanpää, eikä sieltä ole hirveästi pisteitä tiedossa. On todella vaikea asetelma olla 20% altavastaaja joukkuetta vastaan, jonka kohtaat neljästi kaudessa.

Loimaan kauden pelastus olisi se, että kärki menisi kentälle kovin prosentein, vaihtotilanteet hoituisi hyvin Paunan johdolla, sekä Angervisto pelaisi elämänsä kesän. Jokainen lukija voi päätellä tapahtumaketjun todennäköisyyden. Vaikka Loimaa ei häviä materiaalissa paljoa esimerkiksi Alavudelle, on näin tasaisessa sarjassa todella iso merkitys ottelupareilla.

Pelaajat joita seurata: Tommi Angervisto, Mikko Pauna, Aleksi Lahti

Loppukaneetti

Ykköspesiksen kausi tulee olemaan mielenkiintoinen. Sarjassa on kuusi joukkuetta, joilla on rehellinen mahdollisuus pudotuspeleihin. Tämän lisäksi lähes kaikki muut kuusi joukkuetta yrittävät vältellä putoamista tai ainakin putoamiskarsintaa. Ykköspesiskaudesta voi odottaa mielenkiintoisinta pitkään aikaan, sillä paikallispelejä on enemmän ja tasoerot pieniä. Sarjassa ei ole myöskään yhtä suurta joukkuetta, eikä pisteautomaatteja.

ETUSIVU
VIHJEET
BONUKSET
HAE

100% talletusbonus 100€ asti! VAIN 4x KIERRÄTYS!

4x kierrätys pelasit sitten kasinolla tai vedonlyönnissä!