Banner Image

Puolison pelaaminen ärsyttää – tunnista haitallinen pelaaminen

Videopelien aamusta iltaan naputtaminen voi olla sivusta seuraajalle kiusallista ja jopa laittaa parisuhteen ahtaalle. Kukapa haluaa nähdä puolisonsa tai muun perheenjäsenen virtuaalimaailmaan syvyyksiin uppoutuneena?

Olipa kyseessä sitten perinteiset konsolipelit, mobiilipelit tai kasinopelit, netissä pelaamisen tarkoituksena on harmiton ja hauska ajanviete – ei suinkaan jatkuva pelivimma, joka voi viedä mennessään ja johtaa peliriippuvuuteen.

Arviolta jopa 2 miljardia ihmistä pelaa videopelejä maailmanlaajuisesti, ja mobiiliteknologian kehittyessä pelaaminen on muuttunut aina vain helpommaksi. Varsinkin lapset viettävät usein liikaa aikaa mobiilipelien parissa perinteisten pihaleikkien sijasta. 

Mikä sitten ajaa ihmisen niin syvälle pelien virtuaalimaailmaan, että muu sosiaalinen elämä alkaa ajautua sivuraiteille? Tässä artikkelissa selvitämme, mikä pelaamisessa koukuttaa ja miten peliriippuvuuden voi tunnistaa ajoissa.

Miksi videopelaaminen voi olla niin koukuttavaa?

Harmittomalta tuntuva ajanviete ja hauskanpito voi muuttua joillakin ihmisillä liikapelaamiseksi ja viime kädessä jopa hankalaksi addiktioksi, josta on vaikea löytää tietä ulos. Videopelien idea on tarjota viihdettä vapaa-ajalle, mutta ei suinkaan ottaa aikaa pois muista arjen askareista tai muuttua hampaat irvessä uurastamiseksi.

Hauska harrastus voi kuitenkin muuttaa luonnettaan pelien tuomien haasteiden ja jännityksen johdosta. Pikkuhiljaa muut askareet ja harrastukset sekä sosiaalinen kanssakäyminen alkaa jäädä taka-alalle, kun pelaaminen vie kaiken ajan ja kiinnostuksen. Varsinkin fantasiamaailmaan pelaajansa viettelevät MMPORG-pelit (monen pelaajan verkkoroolipelit) voivat olla koukuttavia, koska moni uppoutuu liian syvälle pelin virtuaalitodellisuuden syövereihin.  

Useat pelaajat jopa pakenevat elämän vaikeuksia ja velvollisuuksia näiden fantasiapelien maailmoihin johtaen peliriippuvuuteen ja sitä kautta moniin henkisiin ja fyysisiin ongelmiin. Harmiton ajanviete muuttuu hallitsemattomaksi ja pelaamisen lopettaminen voi tuntua lähes mahdottomalta.

Pelaamisen haitat – näistä merkeistä tunnistat peliriippuvaisen

Liian runsaalta tuntuva pelaaminen ja varsinainen peliriippuvuus on hyvä erottaa toisistaan. Joku saattaa pelata videopelejä tuntitolkulla pystyen silti lopettamaan ja keskittymään elämän muihin haasteisiin. Peliriippuvainen ei sen sijaan kykene enää hallitsemaan pelaamistaan, vaan puolestaan pelaaminen hallitsee henkilön elämää. Normaali arki ja sosiaalinen kanssakäyminen alkaa harjua ja pelaamiselle raivataan tietä muiden päivittäisten askareiden kustannuksella. 

Seuraavassa muutamia tyypillisiä tunnusmerkkejä, joista peliriippuvuuden voi tunnistaa.

Uniongelmat

Kuten missä tahansa riippuvuudessa, fyysiset hälytysmerkit tulevat yleisesti mukaan kuvioihin. Yksi tyypillisistä oireista on unirytmin häiriintyminen ja tietysti unen puute, kun pelaamista on vaikea lopettaa edes yöksi.

Mitä enemmän pelaat, sitä vähemmän unta tulet saamaan. Tämä nyrkkisääntö pätee yleensä siinä vaiheessa, kun pelaaminen alkaa riistäytyä hallitsemattomaksi. Silloin mikään ei enää riitä, vaan pelaaminen jatkuu pitkälle yöhön tai jopa aamuun asti.

Ketjureaktiona unenpuute sen sijaan johtaa muihin fyysisiin ja psyykkisiin ongelmiin, kuten keskittymiskyvyn heikkenemiseen, stressiin ja tietysti yleiseen uupumukseen.

Nestehukka ja huono ruokavalio

Kun pelaaminen vie kaiken ajan, on ymmärrettävää, ettei ruokavalioon ja terveellisiin elämäntapoihin juuri ehditä keskittyä ja panostaa. Pelatessa tulee helposti lipitettyä energiajuomia ja tilattua pitsaa, mikä ei totisestikaan johda hyviin lopputuloksiin pitkällä aikavälillä.

Eikä siinä kaikki, vaan videopelien maailmaan pahasti uppoutunut pelaaja saattaa jopa unohtaa juoda ja syödä johtaen nestehukkaan sekä muuhun ravinnonpuutteeseen. Pikkuhiljaa säännöllisen ruokavalion poisjäänti alkaa aiheuttaa fyysisiä oireita ja negatiivisia vaikutuksia yleiseen terveydentilaan.     

Fyysisen terveyden surkastuminen, lihavuus ja sydänongelmat

Videopelejä pelataan mukavasti tietokoneen äärellä istuen tai sohvalla löhöten. Jatkuva ruudun tuijottaminen ei juurikaan liikkumista vaadi – jääkaapille ja takaisin käveleminen ei luonnollisestikaan riitä päivittäiseksi liikuntasuoritukseksi. Kuten arvata saattaa, samassa asennossa oleminen suurimman osan päivää johtaa fyysisiin ongelmiin, kuten lihavuuteen, jäykkyyteen ja lihasten surkastumiseen.

Lopulta jatkuva liikapelaaminen, joka vie jopa yöunet, vaikuttaa toki ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja voi aiheuttaa sydänongelmia ja verenpaineen nousua. Reipasta liikuntaa tulisi olla vähintään kolme kertaa viikossa 2 tunnin ja 30 minuutin ajan, jotta kohonnut verenpaine laskee (Sydän, 2019.) Jos pelaaminen on päivittäistä ja muita liikuntaharrastuksia tai hyötyliikuntaa ei päivien aikana tule, ei liikunnan vähimmäismäärä välttämättä tule täyteen.

Motivaatio-ongelmat ja dopamiiniriippuvuus

Jos pelaaminen hallitsee elämääsi, olet tuskin kovin motivoitunut satsaamaan aikaasi mihinkään muuhun. Siinä piileekin yksi peliriippuvuuden merkittävimmistä ongelmista – kaikki aika menee pelaamiseen ja muut elämän osa-alueet jäävät väkisinkin vähemmälle huomiolle.

Myös mielihyvähormonilla eli dopamiinilla on merkittävä rooli tässä yhtälössä. Pelaajalle kehittyy dopamiiniriippuvuus, jota pyritään tyydyttämään jatkuvalla pelaamisella. Dopamiinintuotanto aktivoituu aina pelaamisen tuoman jännityksen myötä ja tuo odotettua mielihyvää. Vastaavaa tyydytystä ei kenties enää koeta elämän muilla osa-alueilla, joten pelaaminen alkaa senkin puolesta ottaa yliotteen arjesta.

Mielenterveyden ongelmat

Peliriippuvuuden harmillisimpia haittavaikutuksia ovat eriasteiset psyykkiset ongelmat, jotka voivat vaatia ammattiapua tai vieroitushoitoa. On luonnollisestikin selvää, että videopelien tuijottaminen 16 tuntia päivässä voi johtaa henkisiin komplikaatioihin ja todellisuudentajun horjumiseen.

Usein käy myös niin, että jo olemassa olevia mielenterveysongelmia, kuten masennusta, koitetaan peitellä pelaamisella. Pelien tuoma mielihyvä ja fantasiamaailmojen virtuaalitodellisuus saattavat tarjota väliaikaisen poispääsyn arjen huolista, mutta pitkällä aikavälillä tämä on toki itsetuhoinen resepti. Tällaisissa tapauksissa avun hakeminen aikaisessa vaiheessa on paras vaihtoehto. 

Voiko pelaamisella olla positiivisia vaikutuksia?

Totta kai kaikilla asioilla tapaa olla myös positiiviset kääntöpuolensa – jopa videopelien pelaamisella. Eihän pelaamisessa itsessään mitään vikaa ole, jos se pysyy hallinnassa eikä häiritse muuta elämää.

Videopeleissä on tiettyjä elementtejä, joista voimme myös oppia hyödyllisiä taitoja sekä ratkaisemaan erilaisia ongelmia (11 Positive Effects of Video Games, Gamequitters.)

Mikäli pelaat kohtuudella ja pystyt pitämään videopelit harmittomana ajanvietteenä, niin niistä voi toki olla myös hyötyä. Alle olemme listanneet muutamia pelaamisen positiivisia puolia.

Paremmat kognitiiviset kyvyt

Monissa videopeleissä vaaditaan päättelykykyä ja ongelmanratkaisutaitoja, jotka puolestaan aktivoivat kognitiivista ajattelua. Videopelejä on joka lähtöön, ja niissä vaaditaan monentyyppistä taitoa ja järjenkäyttöä.

Fantasiapeleissä ja strategisissa taistelupeleissä tarvitaan fiksuja päätöksiä ja nopeaa ajattelua ongelmatilanteiden osuessa kohdalle, kun taas auto- ja urheilupeleissä vaaditaan koordinaatiokykyä, nopeutta sekä käsien ja silmien sulavaa yhteistyötä.

Eli pelaaminen voi kehittää ihmisen kognitiivisia kykyjä ja nopeuttaa koordinaatiota. Nykypäivän monipuolisissa ja vaikeissa videopeleissä vaaditaan lukemattomia eri kykyjä, joiden hiominen peleissä voi tarjota hyötyä myös työelämään ja arjen ongelmatilanteisiin.     

Parempi kyky ratkaista ongelmia ja ajatella loogisesti

Kuten yllä totesimme, videopelit vaativat usein syvällistä harkintakykyä, loogista ajattelua ja erilaisten ongelmien ratkaisemista. Samoja taitoja vaaditaan tosielämän tilanteissa kuten myös työpaikalla, joten pelaamalla strategisia pelejä pääset harjoittelemaan näitä kykyjä pitämällä samalla hauskaa.

Koska videopeleissä pitää tehdä nopeita ratkaisuita ja hallita monia asioita samanaikaisesti, ne kehittävät myös kykyä tehdä komplisoidumpia päätöksiä oikeassa elämässä. Varsinkin nopeatempoiset toimintapelit voivat kehittää näitä taitoja merkittävästi, sillä pelin tiimellyksessä joudut tarkkailemaan vihollisia, pitämään huolen varustelustasi, suojaamaan itseäsi ja liikuttelemaan vielä hahmoasi edetäksesi pelissä. 

Kyky tehdä yhteistyötä paranee

Monissa videopeleissä tehtäviä suoritetaan muiden pelaajien kanssa, eli onnistunut lopputulos vaatii sulavaa yhteistyötä. Esimerkiksi suositut pelit, kuten Counter Strike ja League of Legends, vaativat saumatonta yhteistyötä pelaajilta.

Tiimityökykyjä tarvitaan lukemattomilla elämän osa-alueilla, ja videopelien pelaaminen työporukan kesken saattaa jopa kehittää tiimin kykyä ratkaista ongelmia ja tehdä harkittuja päätöksiä yhdessä. Myös tiimihenkeä voidaan hyvinkin parantaa, sillä videopeleissä on aina mukana viihde-elementti, eikä päätösten tekeminen kuitenkaan vaadi samaa vakavuutta kuin työpaikalla. Samalla tiiminjäsenten sosiaaliset kyvyt kehittyvät videopelin yhteistyötä vaativia tehtäviä suoritettaessa.     

Parempi tarkkuus ja nopeus suorittaa tehtäviä

Lähes kaikki videopelit vaativat joko harkintakykyä, tarkkuutta tai käsien ja silmien koordinaatiota. Pelaamalla tiettyjä pelejä voit kehittää näitä hyödyllisiä taitoja ja jopa parantaa fyysistä kuntoasi.

Nykyään tarjolla on monia sellaisiakin pelejä, joissa pelaajan on itse liikuttava virtuaalimaailman pelikentällä – hyvänä esimerkkinä tästä ovat VR-pelit, joissa painellaan menemään virtuaalitodellisuudessa itse mukana liikkuen.

Olipa kyseessä tavallinen videopeli tietokoneen tai mobiililaitteen ruudulla tai VR-lasit päässä viilettäminen, pelaaminen voi todellakin auttaa sinua suorittamaan tehtäviä nopeammin ja tarkemmin.

Kyky tehdä nopeita ja parempia päätöksiä kasvaa

Videopelit voivat siis kehittää sekä kognitiivisia kykyjä että myös yleistä motoriikkaa ja strategista harkintakykyä. Lopputuloksena voi parhaassa tapauksessa olla parempi kyky tehdä harkittuja päätöksiä nopeasti. Tätä taitoa vaaditaan sekä työelämässä että arjen askareissa, joten siinä mielessä videopelien tuomat hyödyt ovat kiistattomat.

Kaikessa on kuitenkin kyse kohtuudesta, eli jos pelaaminen lipsahtaa liiallisuuksiin, niin kaikki nämä hyödyt menevät sen mukana ikkunasta ulos. Mikäli peliharrastus sen sijaan pysyy hyppysissä ja valitset sellaisia pelejä, jotka voivat kehittää strategista harkintakykyäsi tai motoriikkaasi, voivat hyödyt olla merkittävät.

Myös casino pelaaminen on suosittua

Uhkapelaamiseen pätevät monet samat yhtäläisyydet kuin videopeleihinkin. Suurin ero on kuitenkin siinä, että niissä voi hävitä tai voittaa oikeaa rahaa. Juuri se tekeekin niistä houkuttelevia ja samalla myös altistaa peliriippuvuudelle.

Parhaassa tapauksessa nettikasinolla pelaaminen on videopelien tapaan harmitonta ajanvietettä, joka ei vaikuta arkeesi tai uhkaa taloudellista tilannettasi. Parhaat casinot netissä tarjoavat pelaajille runsaasti mahdollisuuksia rajoittaa omaa pelaamistaan erilaisten työkalujen avulla. Työkalujen avulla voi määrittää esimerkiksi kuinka paljon rahaa tai aikaa pelaamiseen käytetään.

Joillekin päätavoitteena on kuitenkin rahan voittaminen tai pahimmassa tapauksessa tappioiden kompensointi lisäpelaamisella. Vaikka pelien palautusprosentti olisi kuinka hyvä tahansa, talon etu on aina parempi, eli pitkällä juoksulla pelaaja häviää rahaa.

Kasinopelaaminen on riskistä huolimatta tai ehkä jopa sen takia todella suosittua, ja tämä voi herkästi johtaa uhkapeliongelmiin. 

Miksi kasinolla pelataan niin paljon?

Uhkapelaaminen on suosittua puuhaa ympäri maailmaa, olivatpa kyseessä sitten korttipelit, vedonlyönti, kolikkopelit tai muut rahapelit. Varsinkin nettikasinoiden yleistyttyä, pelaaminen muuttui huomattavasti helpommaksi, kun kuka vain pystyi osallistumaan rahapeleihin suoraan tietokoneelta tai mobiililaitteesta.

Kasinopeleihin pätee osittain sama huuma kuin videopeleihin, mutta motivaattorina toimivat rahapalkinnot, bonukset ja muiden houkuttimien tuoma lisäjännitys. Nämä tekijät selittävät kasinopelien horjumatonta suosiota – varjopuolena on toki se, että voit hävitä rahaa ja joutua tappiokierteeseen.

Ulkomaisten kasinoiden bonukset kasvattavat pelikassaa

Yksi merkittävimmistä syistä pelata nettikasinoilla kivijalkakasinoiden tai Veikkauksen pelien sijasta ovat kasinobonukset, joita ulkomaiset nettikasinot jakavat kernaasti. Bonusten avulla kasvatat pelikassaasi ja pienennät näin omaa riskiäsi.

Varsinkin uuden pelitilin avaajan tervetuliaisbonukset ovat nettikasinoiden kovinta antia, ja niiden avulla uudet nettikasinot motivoivat pelaajia testaamaan uusia pelipaikkoja sekä kokeilemaan onnea kasinon tarjoamalla bonusrahalla tai ilmaiskierroksilla.

Parhaassa tapauksessa voit napata haltuusi jopa satoja tai tuhansia euroja bonusrahaa ja kyytipojaksi vielä ison kasan ilmaiskierroksia kasinon peleihin. Pitkällä juoksulla kasinoiden kampanjatarjoukset ja VIP-edut on myös fiksu hyödyntää.

Bonusten avulla pelaaminen on aina hauskaa ja toisaalta myös kannattavampaa, mutta niitä koskevat lähes aina tiukat bonusehdot, jotka kannattaa aina lukea huolellisesti yllätysten välttämiseksi. 

Mahdollisuus voittaa oikeaa rahaa koukuttaa

Kasinopelien merkittävin viehätysvoima piilee nimenomaan siinä, että ne tarjoavat mahdollisuuden voittaa oikeaa rahaa. Kun pelaat oikeilla rahapanoksilla, voit toki aina voittaa lisää tai hävitä peliin panostamasi rahat. Uhkapelaamisen voittomahdollisuus onkin monille pelaajille se koukuttava tekijä, mikä tuo kasinolla pelaamiseen takuuvarmaa jännitystä.

Vaikka rahapelien ideana on tietysti harmiton hauskanpito, voittamisen mahdollisuus ja häviämisen riski tekevät uhkapelaamisesta monille vastustamattoman harrastuksen, joka voi helposti lipsahtaa liiallisuuksiin. Jos pelaat vain voittaaksesi rahaa, niin riski tilanteen riistäytymisestä hallitsemattomaksi vain kasvaa. Voittojen kerääminen on mukava lisä ja ehdottomasti kasinopelaamisen suola, mutta sen ei pitäisi olla pelaamisen ainoa tarkoitus. 

Nettikasinolla voi pelata 24/7

Perinteisillä kivijalkakasinoilla voit luonnollisestikin pelata vain aukioloaikoina, ja muutenkin paikan päälle pääseminen ei aina ole yksinkertaista tai edes mahdollista. Nettikasinoiden suurimpiin etuihin kuuluukin juuri se, että ne ovat aina avoinna 24/7. Voit siis pelata juuri silloin kuin sinulle sopii ja tietysti sijainnistasi riippumatta.

Sellaista nettikasinoa ei olekaan, joka ei olisi avoinna ympäri vuorokautta, mutta kannattaa silti ottaa huomioon, että asiakaspalvelu ei välttämättä ole aina ole avoinna yöaikaan.

Nettikasinoilla on paremmat voittomahdollisuudet

Sen lisäksi, että nettikasinot pursuavat bonuksia ja vaikka minkälaisia etuuksia, ne tarjoavat myös huomattavasti paremmat voittomahdollisuudet palautusprosentin valossa. Monissa nettikasinoiden peleissä, kuten kolikkopeleissä, tietyissä pöytäpeleissä ja videopokerissa, on todella korkea palautusprosentti. Yleisesti palautusprosentti eli RTP on yli 96% – joissakin peleissä jopa 99%.

Vastaavia palautusprosentteja ei kivijalkakasinoilla tai Veikkauksen peleissä nähdä, joten sikäli nettikasinoilla pelaaminen on huomattavasti kannattavampaa. Isona etuna saat vielä mukaan bonuksia, joilla pienennät omaa riskiäsi, eli kokonaisuudessaan voittomahdollisuudet ovat huomattavasti suotuisammat. 

Kolikkopelien pelaaminen ei vaadi taitoa tai strategiaa

Tiettyihin kasinopeleihin ei todellakaan vaadita erityistä kokemusta tai osaamista, vaan muuta ei juuri tarvitse tehdä kuin painaa nappia – peli hoitaa itse loput ja satunnaisgeneraattori arpoo voitot. Näin toimivat siis kolikkopelit, jotka ovat kasinoiden helpoimpia ja yksiselitteisimpiä pelejä, joita voi kuka tahansa pyöräytellä.

Tässä piileekin varmasti yksi syy kolikkopelien valtavaan suosioon, sillä kyseessä on silkka onnenpeli, jossa ei voi menestyä yhtään sen paremmin millään erityisellä strategialla. Toisin kuin esimerkiksi pokerissa, joka on pitkässä juoksussa klassinen strategiapeli, kolikkopeleissä voitto määräytyy aivan sattumanvaraisesti. Voit silti vaikuttaa voittopotentiaaliin valitsemalla itsellesi sopivan pelin, jossa on hyvä palautusprosentti ja pelityylillesi järkevä volatiliteetti.

Nettikasinot ovat pullollaan kolikkopelejä eli slotteja, joten valinnanvaraa riittää loputtomiin. Parhaassa tapauksessa tarjolla voi olla jopa useita tuhansia kolikkopelejä kymmeniltä eri valmistajilta.

Mitä kasinolla voi pelata?

Olitpa sitten yksinkertaisten slottien, huikeiden Jackpotien tai interaktiivisten live-pelien ystävä, nettikasinoilta löytyy jokaiselle jotakin. Voidaan sanoa, että melkeinpä kaikilla laadukkailla kasinoilla on yli 1000 peliä kymmeniltä eri pelinvalmistajilta, mutta 3000–5000 pelin kattaukset eivät enää ole mitenkään harvinaisia.

Pääasia on tietysti se, että valitsemasi kasino tarjoaa juuri omat suosikkipelisi, mutta alle olemme listanneet nettikasinoiden tyypilliset pelikategoriat:

  • Kolikkopelit
  • Jackpot-pelit
  • Pöytäpelit (pokeri, ruletti, Blackjack ja Baccarat)
  • Videopokeri
  • Arvat
  • Live-pelit
  • Keno
  • Bingo

Yllä mainitut pelityypit löytyvät lähes kaikilta kasinoilta, mutta paljon muutakin voi olla tarjolla aina lotosta virtuaaliurheiluun ja Slingoon. Lisäksi monilla nettikasinoilla on erillinen vedonlyöntipuoli, joka tarjoaa kattavan valikoiman veikattavaa urheiluvedonlyönnistä viihdekohteisiin. 

Yhteenveto

Olivat sitten kyseessä videopelit tai pelit nettikasinolla, ei ole ihme, että pelaaminen koukuttaa. Niin video- kuin kasinopelitkin tarjoavat jännitystä ja vauhdikkaita kokemuksia, joita ei tavallisessa arjessa tule koettua.

Haitallisen ja haitattoman pelaamisen välissä on vain häilyvä raja, joten peliriippuvuutta on välillä hankala tunnistaa. Jos puolison pelaaminen ärsyttää, kannattaa asia ottaa puheeksi rakentavalla tavalla.

Kaikki pelaaminen ei kuitenkaan ole pahasta ja erityisesti videopelaaminen voi auttaa kehittämään monia tosielämässäkin tarvittavia taitoja kuten tiimityöskentelytaitoa ja kognitiivisia kykyjä. On tärkeää oppia tunnistamaan milloin haitat jättävät hyödyt alleen.

ETUSIVU
VIHJEET
BONUKSET
HAE

200€ pelirahaa vedonlyöntiin!

Everygame tarjoaa mukavan bonuksen – starttaa vetsailu Everygamella!