Sveitsi ja Saksa aloittavat jääkiekon MM-kisojen pudotuspeliurakkansa torstai-iltapäivänä Ostravassa. Sveitsi viimeisteli itselleen A-lohkon toisen sijan ja saa vastaansa B-lohkon kolmanneksi sijoittuneen Saksan. Kummankin joukkueen peli-ilme on ollut erittäin pirteä, hyökkäyspainotteinen ja nopeatempoinen.
Supertähtisikermää ja hyökkäysvoimaa
Molemmat joukkueet ovat kasattu hyvin eri tavalla Sveitsillä ollessa paljon enemmän painotusta NHL:n supertähdissä. Saksaa ei NHL:n eliittipelaajien puuttuminen ole haitannut, sillä joukkueen pelaajien pistejakauma on upean tasainen. Saksan kokoonpanosta löytyy peräti kuusi pelaajaa, joilla on vähintään seitsemän pistettä kasassa. Joukkueen paras pistemies on ollut JJ Peterka, jonka tehot ovat 5+4=9.
Sveitsillä tilanne on osittain päinvastainen. Joukkueesta löytyy paljon pelimiehiä, mutta suurin tulosvastuu on selvästi kolmen NHL-tähden harteilla. Roman Josi (3+8=11), Kevin Fiala (6+4=10) ja Nico Hischier (5+5=10) ovat olleet joukkueen hyökkäyspelin sydän. Erittäin iso osa kolmikon tehoista on tehty ylivoimalla, jossa Sveitsi on loistanut läpikisojen. Todella dynaaminen ja nopea ylivoimapeli on ollut monelle vastustajalle kompastuskivi.
Sveitsin lisäksi myös Saksa on loistanut ylivoimalla ja ollut jopa parempi. Sveitsin hurja 32,3 prosentin ylivoimatehokkuus kalpenee Saksan rinnalla, kun saksalaiset ovat tehneet maalin yli 35 prosenttia ylivoimistaan. Toisaalta Saksa on päässyt vähemmän ylivoimalle – vain 17 kertaa, joista kuusi onnistumista. Sveitsin vastaavat lukemat ovat 31 ylivoimaa ja kymmenen maalia.
Loistavaa ylivoimaa, mutta surkeaa alivoimaa
Molemmat joukkueet päästävät vastustajan keskimäärin kolmesti ylivoimalle, joten paikkoja pitäisi kummallekin joukkueelle aueta. Alivoimaprosentit sen sijaan ovat olleet merkittävästi heikompia – jopa surkeita. Siinä missä osalle kärkimaista ei ole tehty vielä ainuttakaan ylivoimamaalia, näin ei ole Saksan ja Sveitsin kohdalla. Saksan alivoimaprosentti on keskikertainen tasan 80 prosenttia, mutta Sveitsillä on todellisia vaikeuksia. Sveitsin alivoimaprosentti on vaivaisen 66,7 %, josta saksalaiset yrittävät varmasti hyötyä.
Tasaviisikoilla Sveitsi on tasaisen laadukas, mutta Saksaa ei voi kehua samalla tavalla. Joukkue ei onnistunut pitämään lohkovaiheessa yhtäkään nollapeliä ja jopa heikoimmat maat tekivät yllättävän paljon maaleja. Esimerkiksi Ranska onnistui kolmesti, Puola kahdesti ja samoin Kazakstan. Saksa viisikkopelaaminen ei ole heikkoa, mutta joukkueelle sattuu liikaa pieniä virheitä, joista vastustajat pääsevät rokottamaan.
Vauhdikasta pelaamista Sveitsin ehdoilla
Sveitsi lähtee otteluun oletettuna ennakkosuosikkina, eikä se suuremmin yllätä. Vahvan rungon kruunaa loistavat NHL-vahvistukset, jotka kuuluvat niin MM-kisoissa kuin taalaliigassa aivan eliittiin. Saksan monipuolisuus ja tasapainoinen runko on tähän vasta-ase. Kun Sveitsin jarruketjut pelaavat Saksan alempia ketjuja vastaan aukeaa saksalaisten mahdollisuus yllätyksille. Vaikka Sveitsi on selkeä ennakkosuosikki, ei ottelusta odoteta ylijuoksua, vaan tasaista, mutta vauhdikasta kilpailua.
Saksan ja Sveitsin keskinäiset ottelut ovat olleet usein vauhdikkaita, hyökkäyspainotteisia otatuksia. Myös lohkovaiheessa joukkueiden pelit olivat vähintään vauhdikkaita. Saksan otteluissa nähtiin keskimäärin 8,3 maalia ja Sveitsin peleissä 5,9 maalia.
Maalikeskiarvoja on kuitenkaan turha tuijottaa liian tarkasti, sillä ottelut heikompia maita vastaan vääristävät tilastoa reilusti. Molemmat joukkueet ovat kuitenkin osoittaneet, ettei kärkimaita vastaan lähdetä peruuttelemaan. Pelivalinnaksi soveltuu erittäin hyvin yli 5,0 maalia koko ottelussa.